5 hrvatskih jela koja morate probati

5 hrvatskih jela koja morate probati Možda nije tako poznata u kulinarskim krugovima kao španjolska, talijanska ili francuska hrana, ali Hrvatska je dom nizu raznovrsnih kuhinja. Zbog turbulentne hrvatske povijesti, tijekom godina je bilo mnogo različitih utjecaja na ovdašnju ponudu hrane.

Danas ćemo govoriti o 5 tradicionalnih hrvatskih jela koja morate iskusiti sami.

Pršut Ovo je vrsta sušene šunke koja se često pojavljuje u mnogim hrvatskim jelima. U njemu se može uživati kao u samostalnom jelu, kao u sastojku nekoga jela, ili kao u užini između obroka. Zbog vremenskih prilika u jeseni i ranoj zimi u Hrvatskoj, ova šunka ima fantastičnu teksturu i okus. Obično se poslužuje u vrlo tankim kriškama, slično kao i parma šunka, te je divan sastojak koji može biti i osnovom mnogih ukusnih jela.

Pašticada Ovo jelo potječe iz Dalmacije u Hrvatskoj. To je jelo čija je osnova meso i čiji je glavni sastojak govedina. Govedina se najmanje jedan dan marinira u bilju, češnjaku i lokalnom crnom vinu. Nakon što je marinirana, govedina se kuha s mrkvom, šljivom i lukom, a zatim se dodaju klinčić i muškatni oraščić. Ovo jelo ima prelijepu bogatu dubinu, a njegova ga tamna konzistencija čini savršenim receptom za hladnije noći u Hrvatskoj. Najbolje ga je poslužiti s krumpirom ili njokima, omiljenim lokalnim prilogom ovom jelu.

Brudet Ovo je još jedno jelo koje dolazi iz Dalmacije. To je riblji paprikaš koji se obično radi od mješavine lokalnih riba. Riba je poslagana u jednoj posudi, a zatim se na nju stavlja prelijepi bogati umak od rajčice. Brudet se tada kuha, bez miješanja, na niskoj temperaturi, a zatim se miješa sa ukusnom palentom. Veoma jednostavno, ali i vrlo ukusno jelo!

Janjetina s ražnja Ovo je tradicionalan stil kuhanja janjetine i najpopularnija metoda u Hrvatskoj. Cijelo se janje prži na ražnju, iznad vrućeg ugljena, dok se polako rotira kako bi se janje kuhalo u vlastitim sokovima. Prženje na ražnju omogućuje sočnoj janjetini da bude ukusna u kombinaciji s različitim prilozima. Tradicionalan prilog ovom jelu je jednostavna salata, obično sa mnogo lisnatog zelenog povrća. Ovo čini čio ali zdravi obrok koji će Vam ponuditi pravi okus hrvatske kuhinje.

Fuži i pljukanci Fuži i pljukanci su različiti oblici domaće tjestenine koji su tradicionalni u Hrvatskoj. Ova tjestenina, koja dolazi u raznovrsnim oblicima, često se poslužuje s umacima na osnovi divljači. Uz umake od divljači, često se poslužuje i sa ukusnim tartufima. Postoji mnogo jela koja možete isprobati u Hrvatskoj. Ovo je samo 5 tradicionalnih jela koja jednostavno morate okusiti, ali u ponudi ih je još mnogo više. Budite pustolovni jer nećete požaliti!