Povijesna Hrvatska 5 Najboljih Mjesta za posjetiti

Hrvatska je dom mnogim prekrasnim povijesnim znamenitostima i ponosni nositelj sedam UNESCO-ovih lokaliteta Svjetske kulturne baštine. Bilo koji od njih bi mogao ući u naših top 5, no evo nekih koji su nama najdraži.

Split: Splitje dom Dioklecijanovoj palači. Datirajući iz rimskog doba, Dioklecijanova palača smatrana je jednim od najimpozantnijih rimskih ruševina što svijet ima za ponuditi. Dioklecijanova palača je povijesni kompleks koji je sad postao stari grad Splita. Ovo je područje dom prekrasnim restoranima, kafićima i fantastičnim trgovinama. Doista ima svakom ponešto za ponuditi, bilo da se želite opustiti u prekrasnom povijesnom okruženju ili naučiti više o hrvatskoj povijesti.

Nacionalni park Plitvička jezera Ovaj Nacionalni park sastavljen od 16 impresivnih jezera zapanjujuće ljepote okruženi prostranim krajolikom i snažnim bojama, doista čini istinski prekrasan ogled na povijesnu Hrvatsku. Nacionalni par Plitvička jezera počiva na dnu golemih stijena uglavnom sačinjenih od vapnenca i dolomita što jezerima daje njihov karakterističan izgled. Tijekom dana jezera, odvojena algama i mahovinom, poprimaju razne nijanse zelene i plave. Uzrok tome je stalna izmjena kuta svjetlosti kao i količina prirodnih minerala koje možemo pronaći u svakom od jezera. Predstava prirodne povijesti ovdje je jednostavno nevjerojatna i vi ćete se htjeti nanovo vratiti.

Trogir: Trogir je prekrasan srednjovjekovni grad sa zapanjujućim temeljima, osnovan u 3. st. Rimljani su proširili ovaj prekrasni grad u 13. i 15. stoljeću. Većim su djelom temelji ovog grada izbjegli modernizaciju svijeta, što ga čini obaveznim povijesnim lokalitetom Hrvatske kojeg morate posjetiti. Kod mnogih se zgrada a i u okolici osjeti pritajeni venecijanski prizvuk, dok je trogirska katedrala naprosto zapanjujuća. Ukoliko ste u prilici, definitivno biste trebali odvojiti malo slobodnih trenutaka za posjet ovom gradu.

Stari grad Dubrovnik: Ovo je srednjovjekovni utvrđeni grad s pomiješanim renesansnim, baroknim i gotičkim temeljima. Iako osnovan u 14. stoljeću, grad uistinu dolazi do punog izražaja tek u 16. kao konkurent Veneciji. Mnoge su građevine nažalost uništene u potresu davne 1667., no gotičke zidine su i to izdržale. Protežući se preko 1,5 kilometara dužine okružuju stari grad u koji besplatno možete ući kroz glavna gradska vrata. Zapanjujući grad s briljantnom plažom, mjesto je koje ima sve što možete poželjeti za odmor.

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku: Ovo je gotičko-renesansna katedrala izgrađena između 1431. i 1535. godine. Stil je originalno gotički, no tada je promijenjen u renesansni u kasnijem segmentu građevine, omogućujući prekrasni hibridni miks. Kalupi ove katedrale su nevjerojatni, napravljeni upotrebom kamenih ploča s obližnjeg otoka Brača. Ukoliko ste u ovom dijelu Hrvatske, nećete se razočarati ovim mjestom - jednostavno je veličanstveno. Budući da Hrvatska u svojoj ponudi ima neke od najljepših plaža u Europi, lako se mogu previdjeti ostali aspekti bogate ponude. Nemojte preskakati neke od najljepših mjesta u Europi, jer će vaš odmor učiniti doista posebnim.